Zpět na seznam článků

Tradiční australská kuchyně

28.10.2013

aneb už jste měli klokana nebo krokodýla?
Autor: Andrea

Co byste si měli dát jako tradiční jídlo, až vyrazíte do Austrálie? A existuje vůbec nějaké opravdu tradiční jídlo Australanů vzhledem k silně mezinárodnímu složení obyvatel…

Austrálie je známá svou mezinárodní atmosférou a množstvím přistěhovalců. Je jasné, že velké množství lidí z různých koutů světa v jedné zemi musí mít vliv i na tradiční místní kuchyni.

 

Od sedmdesátých let je Austrálie známá tzv. „fusion food“, jedná se o spojení tradičních jídel s vlivem ostatních kultur a jejich kulinářských zvyklostí. Typickým klišé, co se týká australské kuchyně, je představa, že Australané prakticky přežívají na čemkoliv z grilu a Vegemite.

Vegemite je tmavá velmi slaná hmota podobná Marmite, která se používá v Anglii. Vegemite vymysleli a založili v Austrálii angličtí přistěhovalci, vyrábí se kvasnic zbylých z výroby piva, zeleniny a koření. Její chuť je podobná polévkovým dochucovadlům. Stejně jako Marmite se i Vegemite maže na pečivo, např. k snídani. Setkání s touto pochoutkou může být pro Čechy silným šokem, ale jak se říká pro gustu…

Ale co jsou tedy ta opravdová tradiční australská jídla? Masový koláč, neboli „meat pie“ se podává s kečupem a v Adelaide je specialitou podávání na hrubší hráškové kaši. „Chicko rolls“ jsou obdobou jarních závitků známých z čínské kuchyně. Podávají se teplé a jde o formu malého jídla, které se může jíst jednou rukou, abyste ve druhé mohli držet půllitr s pivem. Trojici nej zakončíme jídlem s vtipným názvem „Surf'n'turf“, které je směsí masa a mořských plodů podávané na salátu.

Samozřejmostí australské kuchyně jsou jídla s krokodýlem, klokanem nebo emu. Maso z emu je velmi zdravé, protože není vůbec tučné a jeho obsah cholesterolu je nízký. Často je podáváno jako uzené. Dostat se k pochoutce z krokodýla je spíše výjimkou. Pokrmy z tohoto masa se považují za delikatesu a nejsou všeobecně rozšířeny. Klokan se díky přemnožení běžně podává jako maso s přílohou. Nečekejte ho však příliš propečené, jeho tradiční podoba v úpravě „rare“ nebo „medium“.

Pokud se v nejbližší době nechystáte do Austrálie, můžete si vyrazit do nějaké místní restaurace, která se na australské speciality zaměřuje. Jistě na jejich jídelním lístku najdete i nějaký klokaní steak.

 

 

Logo PRAHA

Viktora Huga 6
150 00 Praha 5

praha5@empire-skola.cz
Logo Další města Více info

Pro zlepšení našich služeb používáme cookies. Dalším prohlížením stránky souhlasíte s jejich využitím. Jejich používání můžete odmítnout nastavením Vašeho prohlížeče. Více informací