Blog

Tradiční národní dezerty – 4. díl – Velká Británie (2. část)

Autor: Andrea

V první části našeho seriálu o tradičních národních dezertech jste se dozvěděli o vybraných druzích dortíků, které jsou nejčastěji servírovány ve Velké Británii. Protože je britská kuchyně pestřejší než by se mohlo zdát, v druhé části vám představíme další druhy britských dezertů a k nim pojící se legendy a historii.

Jedinečné dezerty, které jsou charakteristické pro jednotlivé národy, jsou důležitou součástí národní kuchyně a tedy i celé kultury jednotlivých zemí. Dnes se dozvíte více o dalších 5 tradičních dezertech Velké Británie.

                                              

  • Lardy cake: druh kořeněného chlebíčku s rozinkami (což tak trochu připomíná naši vánočku či biskupský chlebíček) byl poprvé upečen již v 19. století v rodinné pekárně ve Wiltshire.

 

  • English soup: svůj původ má v dezertu „trifle“, jehož vrstvy prvního známého receptu vypadaly následovně: želé, pečivo nebo dort máčený v alkoholu, smetana, pudinkový krém; tento recept pochází již z 15. století a je znám také jako „zuppa inglese“ díky svému italskému původu.

 

  • Scone: není odpoledního čaje bez tohoto typicky britského dezertu, jeho původ je tak starý, že není známo, kdy byl vlastně vytvořen, není ani jisté, jak má být přesně název „scone“ vyslovován, a pokud se chcete v Británii vyhnout sporům, nikdy nezačínejte o tom, zda je lepší jíst scone plněný nejprve krémem, a pak marmeládou či naopak.

 

  • Christmas/Plum pudding: historie tohoto velmi specificky chutnajícího dezertu sahá až do středověku a ne vždy byl spojován s obdobím Vánoc; jeho původ se pravděpodobně skrývá v kombinaci smíchání a vaření masa, zeleniny, sušeného ovoce a cukru dohromady jako způsob konzervace a uchování masa po období zimy.

 

  • Jam Roly-Poly: tahle roláda dokazuje, že britský smysl pro humor se může projevit lehce i v kuchyni, Roly – Poly je totiž také nazývána „dead man’s arm“ nebo „dead man’s leg“, protože byla rodinami často vařena v páře ve starém rukávu košile (vynález pravděpodobně viktoriánského období).

 

Že jste si mysleli, že britská kuchyně nemůže být zajímavá a už vůbec ne chutná? Dnešní článek o dezertech a zajímavých legendách, které se k nim pojí, vás myslím, přesvědčil o opaku. Pokud máte rádi sladké a mezinárodní kuchyni, sledujte náš blog, kde se v dalších dílech Seriálu o tradičních národních dezertech máte možnost dozvědět více o americkém a australském cukrářském umění.

 

Pokud byste si rádi některý z výše zmíněných dezertů připravili a zároveň si procvičili angličtinu, podívejte se na:

http://www.bbc.co.uk/food/cuisines/british